lördag 17 september 2011

Grön tomatmarmelad

Nu börjar det bli svala nätter och jag har fortfarande massor av gröna tomater utomhus. Jag knipsade därför av 1,2 kg gröna små tomater och beslöt mig för att testa att göra marmelad. Tomatmarmelad sägs vara gott till brieost!

Ingredienser

1 kg gröna tomater
1 kg syltsocker
rivet skal av 2-3 citroner
några bitar torkad, hel ingefära (20-40 g)
1 citron (skalad och skuren i små bitar)
(1 krm natriumbensoat)

Gör så här

Skär tomaterna i småbitar. Blanda i en kastrull med citronskal, citron och ingefära. Koka upp och låt sjuda i 20 minuter under omrörning. Fiska upp bitarna av ingefära ur kastrullen.

Tillsätt sockret och låt koka kraftigt i 10-15 min. Gör syltprov. Ta kastrullen från plattan. Häll ca 1/2 dl sylt på ett fat och rör i natriumbensoat. Blanda väl tills bensoatet löst sig och häll tillbaka i kastrullen. Rör om noga.

Marmeladen portioneras i burkar och locken skruvas på. Vänd burkarna upp och ner medan de kallnar. Förvara sen burkarna svalt, rättvända. Låt marmeladen vila några dagar innan den används första gången.

Inga kommentarer: